Skabelsen af et våbenskjold

Ø Hansens signaturmærke

Drengene i den hemmelige klub, Svantevit, havde kun haft deres skovhule i kort tid, da Ø foreslog at de hver især skulle have deres eget våbenskjold. Et adelsmærke til dem hver, et tegn på ridderrang, som kunne bruges i kamp og til afskrækkelse af fjenden på slagmarkerne ved Østofte på Lolland. Ø foreslog at holde motivet så enkelt som muligt, men det blev kun ham selv, der efterlevede den ide.

De tre andre drenge i Svantevit overgik hinanden i heraldisk miskmask. Små detaljer, som kun med besvær kunne tegnes på deres valgte materialer af skind, pap eller træ. Farver så mangfoldige, at det i Øs øjne lignede mere nogle kreationer fra skolens formningstimer, og slet ikke som Ø oprindeligt havde tænkt sig det. Men dem om det.

Øs våbenskjold blev et enkelt motiv med få farver. Han havde længe gået og leget med tanken om at få sine initialer, Ø og H vævet sammen i en grafisk, enkel form. Men det var svært med det der runde Ø og det kantede H. Efter noget tid med alle mulige variationer, der hverken blev enkle eller spor seværdige, var han tæt på at give op. Måske han også bare skulle tegne en enhjørning, et vildsvin eller en drage, som de andre drenge havde gjort.

Men så en dag var den der. Han havde siddet og tegnet henne i skolen, nærmest bare små kruseduller, mens en kedelig lærer gennemgik den tyske kasserollebøjning. Ø kigger ned på sine skriblerier, og ud af ingenting andet end et Ø sammensmeltet med et H fødtes en tanke om at gå videre med dette mønster.

Mange gennemtegninger og forsøg med farve og stregtykkelse senere var Ø tilfreds. Og for at sætte trumf på, holdt han sit mærke i sort og rødt.

Først nogle år senere blev han opmærksom på at mønstret kunne forveksles med et symbol fra et område i det nordøstlige hjørne af Frankrig. De kendteste byer er Metz og Nancy. Nu hed regionen Lorraine, dengang det var tysk hed det Lothringen. Og selv om Øs våbenskjold væltede korset på skrå, så var det umiskendeligt, men ikke tilsigtet et kors med to tværbjælker. Et kors der på de kanter hedder enten Croix de Lorraine eller Lothringerkreuz.

Det skjulte kors
Croix de Lorraine eller Lothringerkreuz

Forfatter: Alex Albryn

Skriver under pseudonymet Alex Albryn.

Her tænker du på “Skabelsen af et våbenskjold”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.